SES KARTI STANDARTLARI

Ses kartı teknolojilerinin gelişimi sırasında standartlar konusunda da uzun süreli sorunlar yaşandı. Her standart sorununun çözümünde olduğu gibi, piyasadaki en etkili firmanın ürünleri standart olarak kabul edildi. Bahsettiğimiz firma Creative ve Labs. C.L.’nin ürettiği SoundBlaster kartları piyasadaki oyun ve multimedia ürünleri sunan tüm firmalar tarafından desteklendiği için, SoundBlaster markası, ses kartı ile eş anlamlı oldu. Daha Windows 95 piyasada yokken bunun önemi çok büyüktü. Çünkü, o zamanlarda uygulamaların çoğu neredeyse sadece SoundBlaster’ı destekliyordu. Dolayısıyla, bu kartların fiyatı da piyasada süregelen süratli fiyat düşüşüne direnip, uzunca bir süre sabit kalmayı başardı. Fakat bu durum Windows 95’in gelmesiyle kısmen düzeldi. Çünkü, Windows 95 kullandığı multimedia bileşeni DirectX ve onun sürücüleri sayesinde, SoundBlaster dışındaki ses kartlarının da multimedia uygulamalarında kullanımına olanak verebiliyor. Artık kartların Windows 95 uyumlu olması sorunsuz bir kullanım için ana şart. Tabii bu durum doğrudan Windows 95 için yazılmış uygulamalar için geçerli. Yani kullanacağınız program ya da oynayacağınız oyun Windows 95 için yazılmışsa problem olmuyor. Ama DOS ortamında çalışan bir uygulamanız varsa, Windows 95 her zaman bunun altından kalkamayabiliyor. Bunun üstesinden gelmek için piyasadaki bazı üreticiler (mesela Ensoniq) Windows’un DirectX sürücülerini kullanıp, DOS ortamında bir kullanım gerektiğinde kartın üzerindeki başka bir donanım özelliğini devreye sokarak SoundBlaster’mış gibi yapabilen kartlar piyasaya sürdüler. Bu kartlar problemi büyük ölçüde halledebilmelerine ra?men, sistem kaynaklarını vahşice tüketip başka problemlere yol açabiliyorlar. Sonuçta, piyasada hakimiyetini kanıtlamış ürünlerle uyumluluk problemini en aza indirebilmeniz mümkün olduğu için, özel bir amacınız olmadığı sürece standartların dışına çıkmamanızı tavsiye ederiz.

SES KARTI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Yeni bir ses kartı alacaksınız, seçim yaparken birçok seçeneğiniz olacaktır. Ama her durumda işinizi görecek bir ses kartı alabilmeniz için bazı özelliklere dikkat etmeniz gerekir. En başta, alacağınız kartın Windows 95-98 olması lazım. Vazgeçmeyeceğiniz bir diğer özellik en az 16 bitlik bir kart olması. Tabii ki stereo özelliği bulunmalı; zaten artık piyasada mono ses kartı bulmanız zor. Diğer bir kriter, kartın “wave table” (dalga tablosu sentezleyicisi) özelliğine sahip olup olmadığıdır. Wavetable özelliği olan kartlar, bazı biçimlerdeki sesleri diğer kartlara oranla daha gerçeğe yakın sunarlar. Bu özelliğin en çok işe yaradığı alan, bir süre öncesine kadar oyunlardı. Çünkü, eskiden oyunlardaki müziklerin az yer tutması için (o zamanlar CD’de oyun kavramı yoktu) belli bir biçim (daha çok midi türündeki dosyaları) kullanılırdı. Wavetable özelliğine sahip olan kartlar bu müzikleri daha iyi verirler. Fakat artık oyun müzikleri, CD’den hiçbir işleme tabi tutulmadan dinletildikleri için bu tür özelliğe pek de ihtiyaç duyulmuyor.

Bu yüzden, çalgıların gerçek seslerine yakın kaliteye, sadece bilgisayar ile müzik yapanlar ihtiyaç duyuyor. Eğer böyle bir uğraşınız varsa, bu özelliğe sahip ses kartı sizi daha fazla tatmin edecektir. Tabii fiyat artışını da göz önünde bulundurmanız lazım. Ama hali hazırda bir ses kartınız varsa, “Feature Connector’üne ek bir kart başlayarak da bu özelliğe sahip olabilirsiniz.

 

Ses Kartı Teknolojisi          Ses Kartı Seçimi                                Ses Sentezleri       

Ses Normları                      Ses Kartları Nerelerde Kullanılır?     Ses Kartı Standartları       

2000 Yılında Ses                Windows 95'te Ses Tanımları           3-D Ses Teknolojisi  

3 Boyutlu Ses Nedir?          PC'den Berrak Ses                          Ses Kartları Optimizasyonu    

3-D Ses Teknolojilerinin Karşılaştırılması         Ses Kartında Bilmeniz Gerekenler

WB01337_3.gif (904 bytes)