SES KARTI TEKNOLOJİSİ

Bilgisayarın parçalarından biri olan ve bu olmadan multimedia olmaz diyebileceğimiz en önemli birim olan ses kartı, bilgisayara ses getirerek canlanmasını sağlıyor. Ses kartının yaptığı iş; sesleri iki yönlü olarak bilgisayarın anlayacağı dile getirmektir. Ses bilgisayar üzerinde "1" ve "0" kullanılarak depolanır. Ses kartları bilgisayara ek bir yük getirmeden bu işi yapar ve bunun çok hızlı biçimde üstesinden gelirler. Ses kalitesinin belli bir düzeyi vardır. Bir kaset çaların çıkardığı ses kalitesi 8 bit'tir. CD ise daha kaliteli bir işlem sonucunda bu değeri 16 bit seviyesinde gerçekleştirir. Günümüzde hemen hemen tüm ses-kartları 16 bit seviyesinde ses çıkarabilmektedir. Bu sayede bilgisayarda CD kalitesinde kayıt etme ve müzik dinleme imkanı sağlanmaktadır. CD-ROM sesler ses kartı üzerinden geçerek bilgisayar ortamına taşınmaktadır. Böylelikle CD' lerdeki müzikler üzerinde istenilen değişiklik yapılabilmektedir. Çoğu müzisyenin yaptığı müzik de bu sayede yapılmaktadır.

Kullanılan işletim sisteminde Multimedia kendini her şekilde ortaya koymaktadır. Windows ortamında multimedia kullanıcılara daha rahatlık ve işlevsellik sağlıyor. Bilgisayar kullanımı zevkli hale getiren uygulamaları artık Microsoft gibi işletim sistemleri yapan firmalarda göz ardı etmiyor.

Çoğu ses kartı 16-bit, 44.1 khz ses üretebilir compact-disk çalarınızdan aldığınız sayısal sesle aynı seviye, 16-bit derecesi; kartın her ses örneklemesinde ne kadar veri depolayabileceğini belirler; 8-bit ses konuşma için yeterlidir ancak müzik için gereken daha yüksek derinlikli ses için 16-bit 'e ihtiyacınız vardır. 44.1 khz derecesi ise, ses kartının gelen ya da giden sesi

Bir saniyede kaç kez (44,100) işleyebileceğini belirtir.

Bir bilgisayar ses kartında müzik enstrümanlarını yeniden üretmek için kullanılan teknoloji MIDI-Müsical Instrument Digital Interface olarak anılır. MIDI 1982'de, synthesizer'ları bilgisayara başlamak amacıyla basit ve dü?ük maliyetli bir çözüm üretmek için, elektronik cihaz üreticileri tarafyndan oluşturulmuştur. Bu bağlantı temel olarak cihazların çalınacak notaları, hangi yükseklikte ve ne süre çalınacaklarını belirten MIDI mesajları gönderip almalarına olanak verir.

Günümüz ses kartları iki türlü MIDI sesini destekler: dalga tablosu (wavetable) ve FM synthesizer. Dalga tablosu sesi yeniden üretmek için gerçek enstrümanların önceden kaydedilmiş örneklerini kullanır. FM synthesizer ise enstrüman seslerini taklit ederek, çoğu oyun için yeterli olan, ancak müzikte o kadar hoş olmayan biçimde yapay bir ses üretir. Çoğu multimedia yazarı dalga tablosuyla oluşturulacak daha zengin olan sesleri tercih eder.

Değerlendirilmesi gereken başka bir özellik de 3D sestir. Bunun iki türü bulunur; Surround ses (SRS) ve Q-Sound temel olarak bu iki efekt filmlerde duyduğumuz tiyatro benzeri ya da eğlence merkezlerindeki sesi taklit eder.

Son olarak, kartın 32 adede kadar farklı sesi depolamasına olanak vererek bir konser salonu efekti oluşturan 32 notalık polyphony becerisine sahip kartları da bilmek isteyebilirsiniz. Bu özelliği özellikle müzik çalarken önemlidir. Ayrıca bazı dalga tablosu kartlarında SoundFonts adlı ek MIDI seslerini kartınıza depolamanıza olanak verecek biçimde hafıza terfiside yapabilirsiniz. örneğin SoundBlaster AWE64 birçok ek ses kaydedebilmeniz için 28 MB'a terfi edilebilir.

Soundblaster Uyumluluğu

MIDI'ye ek olarak SoundBlaster uyumlu bir kart isteyin. İlk PC ses kartı olan Adlib kartı ile birlikte, Creative Labs'in SoundBlaster ürünü standartları belirledi ve en popüler kart oldu.

Bas nedir? Tiz nedir? iki yollu-uc yollu kolon neyi ifade eder? 
Tweeter-Woofer-subwoofwer nedir? gibi sorulariniz varsa bu yaziyi okumanizi oneririm.

Sesler frekanslara ayrilir.Hani su aletlerin uzerinde gordugunuz 50 yada 60 HZ'den baslayip16 KHz'e kadar 
artan dugmeler, sesin frekansini ayarlarlamaya yariyor.Bu dugmelere 10 Band veya 8 BandGraphics Equalizer 
denir.Hz'den KHz'ye dogru sesler tizlesir.


Bas:60 Hz-600 Hz arasi seslerdir.
Tiz:600Hz-16KHz arasi seslerdir.

Kucuk captaki hoparlorler tiz sesleri verir.
Buyuk captaki hoparlorler bas sesleri verir.

TWEETER:Sirf tiz sesleri verebilen kucuk hoparlorlere verilen isimdir.
WOOFER:Sirf bas sesleri verebilen buyuk hoparlorlere verilen isimdir.

cOK YOLLU KOLON:Bir kolon uzerinde birden fazla hoparlor varsa bu kolon cok yolludur.Ses kucuk capli hoparlorden
buyuk capli hoparlore dogru,tizden , basa dogru ayristirilir.cok kaliteli kolonlarda sesi tiz ve bas olarak ayirip 
dagitan devreler vardir.

RMS:Kolonlarin uzerinde yazan bu deger gercek ses cikisidir.Kaliteli kolonlarin arkasinda 60-80-100W gibi yazan gercek degerlerdir.
PMPO:Maksimum ses cikisi;500-600W seklinde gordugunuz degerlerdir.Bu degerlere aldirmamanizi oneririm.onemli olan RMS degeridir.

Dolby:Dolby bir teknoloji kurulusudur.Ses teknolojilerini uretip standartlarini koyar.Sesin icindeki hisirtilari ayristirip temizleyen
Dolby B ve Dolby C teknolojilerini uretmistir.Bu firma daha cok film endustrisi icin ses teknolojisi uretiyor.

Dolby Surround:Bir odadya ikisi onde ,ikisi arkada 4 adet kolon yerlestirilmis,seslerin frekansalari ayristirilip arka kolonlardan
geri donmesi saglanarak ,sesin odayi cevrelemesi saglanmistir.Bu sisteme Dolby Surround adi verilmistir.

Dolby Pro Logic:Bu sistemde sesi daha iyi ayristirip,on konusmalari arka seslerden ayiran ortaya bir kolon yerlestirilmistir.

Ses Kartalarindaki En Son Gelismeler

3D oyunlari icin grafik kartlarinda oldukca buyuk gelismeler elde edildi.su anda TNT2 ve VOODOO iii kartlari ile cok iyi 3d performansi albilirsiniz. simdi bu oyunlardaki ses efektlerini 3 boyutlu hale getirmek icin bir caba var.Bu is icin gelistirilen teknolojiler sunlardir.

Bu teknolojiler icinde en cok tercih edileni Aurel firmasinin gelistirdigi A3D 2.0 teknolojisidir.

 

 

Ses Kartı Teknolojisi            Ses Kartı Seçimi                               Ses Sentezleri       

Ses Normları                         Ses Kartları Nerelerde Kullanılır?    Ses Kartı Standartları       

2000 Yılında Ses                   Windows 95'te Ses Tanımları         3-D Ses Teknolojisi  

3 Boyutlu Ses Nedir?            PC'den Berrak Ses                          Ses Kartları Optimizasyonu    

3-D Ses Teknolojilerinin Karşılaştırılması         Ses Kartında Bilmeniz Gerekenler

 

 

WB01337_4.gif (904 bytes)