SES KARTLARI

Ses kartları dört-beş sene öncesine kadar bir sistemin ana bileşenleri arasında yer almıyordu. (Genelde bir bilgisayar sisteminden bahsederken, makul bir seviye kastedilir: ne çok düşük ne de çok yüksek konfigürasyonlu). Çünkü, o zamanlar ses kartı biraz da lüks olarak görülüyordu. Lüks olmasının nedeni ise, ses kartından faydalanacak fazla bir kullanım alanının olmayışıydı. Ama artık multimedia sistemlerinin yaygınlaşmasıyla, ses kartsız bir sisteme rastlamak neredeyse imkansız. Çünkü, sessiz multimedia düşünülemez.

Peki nedir ses kartı? Adından da anlaşılacağı üzere, bilgisayarın çeşitli sesleri çıkarmasına yarayan, ana kart üzerindeki yuvalardan birine takılan bir donanımdır. Bilgisayarın kasasını açmadan ses kartınızın nerede olduğunu görmek istiyorsanız, hoparlörlerden çykan kabloyu takip edin. Bilgisayarınızın arkasında, ses kartınızın çıkışlarına girer. Aslında, bu kartın arkasındaki çıkışlar bir müzik setindeki, ya da bir anfideki çıkışlara benzer ve hemen hemen aynı işleri görürler.

Standart bir ses kartında sunulan çıkışlar ve girişler, hoparlör çıkışı, line out çıkışı ve mikrofon girişi ile line in girişidir. (bunların içinde en çok kullanacaklarınız hoparlör çıkışı ile mikrofon girişi).

seskartı.JPG (103351 bytes)

Bir de ses kartınızın üzerinde, makinanızın içini açmadığınız sürece göremeyeceğiniz, CD’den doğrudan okunması gereken sesleri almak üzere bir giriş bulunur. Eğer sisteminizi ses kartlı ve CD-ROM sürücülü almışsanız bu bağlantı satıcı tarafından yapılmış olarak size verilir.

Ses kartından çıkış alırken, daha kaliteli ve güçlü bir ses duymak isterseniz, hoparlör çıkışını müzik setinize ya da parçaly bir setiniz varsa, anfisine bağlayabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızı aldığınızda sisteme bir ses kartı da dahilse, muhtemelen beraberinde küçük bir çift walkman hoparlörü de vardır. Ama müzik setinde nasıl bir sonuç aldığınızı görmek için bir kere denemenizi tavsiye ederiz.

Line out çıkışı, ise hemen hemen hoparlör çıkışı ile aynı işi görür. Tek farkla: Hoparlör çıkışı ses kartının üzerindeki ses güçlendiriciyi kullanırken, line out çıkışı ses güçlendirme işini çıkışın bağlı olduğu cihaza bırakır. Piyasada satılan bir çok bilgisayar ses sisteminde, ses kuvvetlendiriciler hoparlörlerin üzerinde bulunur. Bunu ayırt etmek için, hoparlörlerin üzerlerinde ses ayar düğmeleri olup olmadığına bakmanız yeterli olacaktır. Ses ayar düğmesi olanlar, güçlendirme işlemini kendi üzerlerinden yapabilirler. Tabii bu tür ses sistemleri diğerlerine göre daha iyi sonuç verirler. Mikrofon girişi, ses kartına bağlayacağınız bir mikrofonla, gerek sadece anfi görevi görerek sesinizi hoparlörlerden duymanıza, gerekse bu sesi kaydetmenize yarar. Yani bir müzik setinde kullanılan mikrofon girişinden hiç farkı yoktur. Çoğu ses kartının beraberinde verilir. Genelde iki tür mikrofona rastlarsınız. Bir tanesi, hepinizin bildiği, 15-20 cm civarında, büyükçe mikrofonlardır. Diğeriyse, masaüstü mikrofonu diyebileceğiniz ve aslında mikrofona benzetmekte zorlanacağınız küçük cihazlardır. Bir mikrofonunuz varsa, Windows 95’te bulunan Ses Kaydedici’yi kullanarak sesinizi kaydedebilir ve daha sonra dinleyebilirsiniz.

donanım.JPG (117014 bytes)

Bir diğer giriş olan line in girişi sayesinde, müzik setinizden ya da çalgı dan alabileceğiniz çıkışı bilgisayarınıza aktarıp kaydedebilir ve bazı uygulamalarla üzerinde oynayıp istediğiniz gibi düzenleyebilir, özel efektler ekleyebilirsiniz. Genellikle ses kartının kutusundan, bu işi yapmanızı sağlayan uygulamaların bulunduğu disketlerde çıkar. Ayrıca aynı işi gören shareware yazılımlar da bulabilirsiniz. Ses kartının çıkışını hoparlör yerine müzik seti ya da anfiye de verebilirsiniz. Bunun için özel bir kablo kullanmanız gerekiyor. Neyse ki şu anda piyasada satılan birçok kartın beraberinde bu kablo da verilir. Böyle bir kablonuz yoksa da endişelenmeyin, herhangi bir bilgisayar dükkanında, hatta bazı elektronikçilerde bulamanız mümkün.

Mikrofon için herhangi bir kabloya ihtiyaç yoktur. Ama eğer farklı bir mikrofon kullanacaksınız, cihazın girişleri uyuşmayabilir. Fakat, bilgisayar parçalarında bu sorunu giderecek bir adaptör bulabilirsiniz.

 

Ses Kartı Teknolojisi          Ses Kartı Seçimi                                Ses Sentezleri       

Ses Normları                      Ses Kartları Nerelerde Kullanılır?    Ses Kartı Standartları       

2000 Yılında Ses                Windows 95'te Ses Tanımları         3-D Ses Teknolojisi  

3 Boyutlu Ses Nedir?          PC'den Berrak Ses                  Ses Kartları Optimizasyonu 

3-D Ses Teknolojilerinin Karşılaştırılması        Ses Kartında Bilmeniz Gerekenler

 

WB01337_1.gif (904 bytes)