mx300.jpg (6494 bytes)

diamondlogo.gif (2939 bytes)

 

 

Diamond MX300

3D grafik patlaması ile adı iyiden iyiye aklımıza kazınan Diamond Monster Sound ile başlattığı 3D ses atağını Aureal firmasının Vortex2 yongasını kullandığı MX-300 ile sürdürüyor. Aslında tamamen Creative’in Live! ürününe rakip olarak üretilen MX300 üzerine ilk uyarımız kesinlikle son sürücüleri indirip bunları kullanmanız aksi takdirde kartınızdan tam performans alamayabilirsiniz. Ziff Davis Audio Winbench ile yaptığımız CPU kullanımı ölçümlerinde inanılması güç ama yeni sürücülerle %70’e varan düşüşler gördük, demek ki yeni sürücülerin kullanımı zorunlu Diamond MX300’ün tıpkı SBLive!’de olduğu gibi giriş çıkışları altın kaplama tüm bu giriş çıkışların siyah zemin üzerinde yer alması neyin ne olduğuna dair okumayı kolaylaştırdığı  gibi vahşi bir görünüm de kazandırmış. Kartın iki adet hoparlör çıkışı, bir adet mikrofon girişi, line girişi ve MIDI/Joystick bağlantı noktası mevcut. MX300’ün üzerinde yer alan diğer ses giriş noktaları CD, AUX ve Modem bağlantıları için hazırlanmış. WaveTable artık standart olduğu üzere sistem belleğini kullanıyor. Yine kartın baskı plakası üzerinde yer alan bir diğer bağlantı noktası daha var ki, bu da Creative SBLive!’a son darbeyi vurmak üzere tasarlanmış. Henüz piyasaya çıkış tarihi belli olmayan ve bahsettiğimiz noktaya bağlanacak olan MX-Link ek kartı üzerinde Live!’in ek kartında olduğu gibi S/PDIF dijital giriş/çıkış ve extra bağlantı noktaları olacak.

s90.jpg (14811 bytes)

Kartın kurulumunda herhangi bir sorun yaşanmadı. Yalnız Diamond artık Allah rızası için bir kurulum klavuzunu ürün paketlerine eklese iyi olacak çünkü beraberinde gelen kitapçık o kadar zayıf ki, en ufak faydalı bilgi kırıntısı dahi içermiyor. Bunun üzerine önce kartınızı kuruyorsunuz sonra CD’den PDF formatındaki bilgileri inceleyebiliyorsunuz. Kart kurulmadan da incelenebilir belki ama kim o kadar sabırlı olabilir ki? Ayrıca yeni bir sistem kurduğunuzu düşünün hiç de kolay değil. Her neyse bağlantıları yapmak o kadar zor olmadığından pek ihtiyaç kalmıyor ama Diamond yine de bu eleştiriyi fazlasıyla hak ediyor. Kimi kaynaklardan edindiğimiz bilgiler ürünün yurt dışı versiyonlarında Half Life ve Recoil tam sürüm ile geldiği yönünde ancak elimizdeki örnekte bunu görmedik. Bunun yerine paketten çıkan en önemli yazılımdan DVD oynatıcısı Zoran Soft DVD ile idare ettik, gerçekten çok akıllıca bir hareket, MX300’ün dörtlü hoparlör desteğini kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Dolby sinyallerinin de Vortex2 üzerinden iki hoparlör için çevirebiliyormuş. Ses denemelerimizde izin veren diğer kartlara yaptığımız gibi hem 2 hem de çoklu hoparlör setimizi ayrı ayrı kullandık. Müzik ya da DVD testlerimizde ne bir dip sesi ne de hışırtı gibi istenmeyen efektlere rastlamadık. Hatta kart DVD’deki Dolby kayıtları çözmek için kendi API’sini araya koyup işi DirectSound’a yaptırmasına karşın bir hayli başarılıydı. Tabi SPDIF gibi olmuyor ama herkesin de bu çıkışa sahip bir MPEG kartına ya da girişe sahip bir hoparlör setine sahip olma zorunluluğu gibi bir kural yok ki, böyle de sonuç alınabiliyor. Örneğin, denek olarak kullandığımız Con Air filmine kendimi o kadar kaptırmışım ki, arkadan gelen anahtar sesleri üzerine eve hırsız giriyor sanıp kapıya bile koştum. Tamam biraz abartılı bir örnek oldu ama en azından arkama baktım. Başlangıçta da söylediğimiz gibi mutlaka son sürücüleri Internet üzerinden indirip kullanmanız gerekiyor ancak bu sayede MX300’ün düşük CPU kullanımı özelliğinden faydalanmanız mümkün olabilir. Ayrıca aynı anda birden fazla sesi çalma özelliğindeki kimi bug’lar da biz yeni sürücüleri kullanmaya başladıktan sonra ortadan kalktı. MX300’ü Quake2 ve Unreal ile denedik, 4 hoparlör ile gerçekten inanılmaz olduğunu itiraf etmek gerek. Kısa bir karşılaştırma yapmak da fayda var. CPU kullanımı açısından her ikisi de hemen hemen aynı gözüküyor, yani seçiminizi bu kriterden yola çıkarak belirleyemezsiniz. Özellikler açısından bakıldığında Monster MX300 daha çok Live!Value ile karşılsştırılabilir düzeyde, çünkü Live! MX300’ü giriş/çıkış imkanları açısından ezip geçiyor. Value ile karşılaştırma yaparsak hemen hemen aynı fiyata aynı imkanları sunduğunu görebiliriz. Yakında MX-Link kartının çıkması ile birlikte MX-300 ve SBLive! arasında özellikler açısından bir fark kalmayacağı da ortada, kararınızı verirken bunu da değerlendirin. Beraberinde gelen yazılımlar açısından SBLive!’in çok daha iyi olduğu hemen gözüküyor.

eq.jpg (47081 bytes)midi.jpg (37204 bytes)

Şimdi gelelim en önemli noktaya yani 3D sese. Bence A3D kullanan MX300, EAX kullanan Live!’den daha başarılı, en azından iki hoparlör için bunun böyle olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan her 3D ses taşıyan oyunda hala önemli buglar var, bu da insanın aklına kimi zaman 3D’nin o kadar da önemli olmayacağı düşüncesini getiriyor, yine de bugün için maksimum istekler göz önüne alındığında oyun için MX300 daha iyi gibi gözüküyor.

Şöyle bir toparlayacak olursak çok ciddi olarak müzikle uğraşıyorsanız Live!, eğer Live!’de sunulan ek kartın imkanlarına şu an ihtiyacınız yoksa Diamond MX300’ü satın alabilirsiniz.

 

 

WB01337_3.gif (904 bytes)                                                                                                                              WB01339_3.gif (896 bytes)