creativelogo.gif (1744 bytes)

 

Creative Labs Sound Blaster Live! ve Live!Valuesblivevalue-box.gif (5053 bytes)

sblive_tag.gif (2272 bytes)

Creative denildi mi yıllarca aklımıza hep Sound Blaster 16 geldi. Çok uzun süre Sound Blaster 16’nın çeşitli türevleri ile şöhretini sürdürmeye çalışan Creative, Ensoniq kurmasına satın aldıktan sonra yine bu sayfalarda incelemesini okuyabileceğiniz PCI 64 ve 128 ile kısmen de olsa biraz yenilik getirmeye çalıştı, Live! serisi ile de kendi açısından yeni bir süreci başlatmış oldu. Şimdi peki ya Awe serisi dediğinizi duyar gibiyim. Evet özellikle Awe64 yakın zamana kadar “en iyi” olarak kabul ediliyordu. Ancak derinlemesine indi?imizde, aslynda WaveTable eklenmiş bir SoundBlaster serisinden çok fazlasını sunmadığını görebiliriz, açıkçası geriye dönüp baktığımızda Awe serisinin devrim niteliğinde yenilikler getirmediğini kabul etmek gerek.

 

Önce Live! ve Live!Value kartlarının arasındaki farkı anlatalım sonra notlarımıza geçelim. Live!Value ile Live! arasındaki en önemli fark Value paketinin içinden Digital I/O kartının çıkmıyor oluşu. Bunun dışında beraber gelen yazılımlardan kartın kendisine kadar hemen her şey birbirinin aynısı, bir de Value’nun giriş çıkışlarının altın kaplama olmadığını eklemek gerek. Live! serisi kartlar 3D ses verebilmek için yine Creative’in yapımı olan Environmental Audio Extensions (EAX) API’sini kullanıyorlar. EAX’ın 2.0 ve 3.0 uzantıları duyduğumuz kadarıyla şu an oyun dünyasının lider ses yongası gözüyle bakılan Vortex2’nin avantajlarından fazlasını sunacak. Her neyse bunu çıktığı zaman göreceğiz, bizim için önemli olan Live! serisinin bu yeni API’leri de destekleyecek olması. Bu yönüyle ileriye dönük olumlu bir puan aldığını söyleyebiliriz. EMU1OK1 yongasını kullanan bu ses kartları üzerindeki 2 milyon transistörcük sayesinde saniyede 1.000 MIPS gibi bir veri işleme kapasitesine sahip. Sadece Live! paketinden çıkan dijital I/O kartı üzerindeki SPDIF bağlantısı özellikle MPEG kart kullanıcılarının çok hoşuna gidecektir, zira diğer kartların çoğunda bu özellik bulunmuyor. Haliyle bu extralar fiyata da yansıyor, ve Live! ile Live!Value arasındaki fark neredeyse 1’e 2 gibi bir fiyat farkı oluşturuyor.

 

48 MIDI kanalı bulunan Live!, MIDI aygıtları bağlamak için ek kart üzerinde bir giriş taşıyor. Live!Value’da ise aynı işlem joystick portundan gerçekleştiriliyor. WaveTable’ı 192 ses polypohny’si sağlayabilen bu kartlarğn bize ilginç gelen önemli bir özelliği sound font adı verilen bir teknoloji kullanması. Bu teknoloji sayesinde 2 MB, 4 MB ya da 8 MB’lık WaveTable’ın örneklerinden istediğinizi seçebiliyorsunuz. Böylelikle kullanım amacınıza göre bellek harcayabiliyorsunuz, örneğin daha profesyonel kullanımları için gerekli olan yüksek bellek miktarları da mevcut. Ancak biz denemelerimizde sitesinde bahsedilen 32 MB’lık sample’larını işitme fırsatı bulamadık. Ürünün (Live!) üzerinde, mikrofon girişi, line in, hoparlör (ön), hoparlör (arka), joystick portu, MPC-3 CD Audio girişi, Auxiliary girişi, dijital CD girişi, telesekreter girişi ve SPDIF dijital I/O bulunuyor.

 

4 hoparlör kullanımı sağlayabilen Live! serisinin kurulumu sorunsuz gerçekleşiyor. İkinci ek kart her hangi bir slot kullanmıyorsa da sisteminizdeki ISA portlardan birini feda etmek zorunda kalıyorsunuz, çünkü dışarıdan bağlantı yapmak ancak bu şekilde sağlanabiliyor. Aşağıda gördüğünüz gibi bir hayli kabarık bir yazılım paketi ile birlikte gelen Live! serisini test prosedürümüzdeki tüm aşamalardan geçirdik, ancak dürüst olmak gerekirse EAX API’sının diğer API’lere oranla biraz daha az etkileyici olduğunu söylersek yalan olmaz. Gerçi A3D’yi kullanabiliyor ama emulatör, yani taklit olduğu için çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Bu iki API arasında bir karşılaştırma yapmak gerekirse A3D’nin 3 boyut ortamını daha iyi hissettirdiği ortada. Unreal ve Quake 2 ile denediğimiz Live!, EAX’ın gerçek amacı olan çevresel sesleri reverb kanalı ile aktarıyor, örneğin bir tünelde ilerlerken ya da açık alanda değişik sesler alabiliyorsunuz, uzak hedeflerden duyduğunuz sesler gibi. Yine de EAX’ı doğal olarak başarılı kullanması bunun en iyi 3D çözümü olduğunu kanıtlamıyor. Deneyimlerimizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunalım eğer iki hoparlör kullanacaksanız sesi ortam el verdiğince açın ikincisi acı ama gerçek en adi kulaklık setinde bile 2 hoparlörden daha net 3D hissi alabiliyorsunuz, bu da HRTF’nin en etkin aracı olmasından kaynaklanıyor. Diğer yandan Desktop Theater 5.1 ile yaptığımız denemelerden edindiğimiz sonuç son derece olumlu, sesler temiz ve berrak. Aynı şekilde CD’den müzik dinlerken de çoklu hoparlörün apayrı bir şey olduğunu bir kez daha farkettik. Bu kartlardan birini almak isteyenler için söyleyelim, eğer çoklu hoparlör kullanmayacaksanız maksimum performans alamayacaksınız demektir. Ayrıca benim şahsi görüğüm en azından yarı profesyonel olarak müzik yapmayacaksanyz ve müzik ile de fazla muhabbetiniz yoksa Live!Value’yi tercih etmenizin daha doğru olacağı. Sonuç olarak Live! üretim amacına uygun şekilde PC’de sese ilişkin her türlü ihtiyaca rahat cevap verebiliyor. Son derece düşük CPU kullanımı da cabası.

sblive.JPG (144458 bytes)

 

 

WB01337_2.gif (904 bytes)                                                                                                                               WB01339_2.gif (896 bytes)