creativelogo.gif (1744 bytes)

Creative Labs PCI64 ve Creative Labs PCI128

 

Creative Labs PCI64

Creative Labs PCI64 di?er incelediğimiz kartlara göre biraz eski bir kart. Buna rağmen orta seviyeli bir oyuncu için bile şimdilik yeterli gibi gözüküyor (burada orta seviye kullanıcı tanımı, PC bilgisi orta olan değil, süper donanıma istek ve şehveti maddi/manevi sebeplerden orta seviyede seyreden kullanıcılar için kullanılmıştır). Günlük kullanım için PC’den ses elde etmenin en ucuz yollarından biri olarak gösterebileceğimiz Creative Labs PCI64, aslında Awe serisinin PCI veri yolunu kullananı olarak da gösterilebilir, yalnız ondan daha kaliteli ses verdiğini söylemezsek de haksızlık etmiş oluruz.

Adından da anlaşılacağı gibi kartın 64 ses polyphony özelliği bulunuyor, 16 MIDI kanalı var. Bize ilginç gelen PCI’a geçiş ile birlikte Wavetable’ın rahatlaması ve Creative’in de her PCI ses kartına 2 MB, 4 MB ve 8 MB’lık setler halinde örnek kullanımını sağlıyor olması. Bu aşamada PCI64’ten Live!’a kadar her karta Wavetable açısından aynı avantaj sağlanıyor olması biraz düşündürücü, sanki üst seviye kartların bu alanda bir ilerleme kaydedememiş olduğu izlenimi uyanıyor.

Creative Labs PCI64 üzerinde line giriş/çıkış, mikrofon girişi ve joystick/MIDI portu bulunuyor. CD, AUX ve telesekreter aygıtı bağlantı nokataları ise diğer bağlantı nokatalrı. Creative’in kendi yapımı olan ES1370 yonga kullanan Creative Labs PCI64’ünde eski olmasına karşın 3D ses desteği bulunuyor. EAX API’sini destekleyen kart, bu özelliğini kullanabilmek için biraz yüksek donanyma ihtiyaç duyuyor. Biz Celeron 300A ile denemelerimizde Quake II oyununda bir aksama hissedemedik, fakat yurtdışı haber gruplarında düşük donanımlarda EAX kullanımının sorunlu olduğuna dair problemler olduğunu gördük. CPU kullanımı bir hayli yüksek olan kart, dediğimiz gibi ateşli oyuncular için uygun değil, 3 boyutlu sese Creative marka güvencesi ile adım atmak isteyenler iyi konfigürasyon şartı ile deneyebilirler.

Creative Labs PCI128

PCI64 ile arasynda çok az bir fiyat farkı bulunan PCI128 diğerine oranla daha fazla özellik taşıyor ve sunduğu imkanlar da geniş. Aynı anda birkaç kaynaktan gelen sesleri çalabilmeyi sağlayan Multi-stream (örneğin MP3 dinlerken, ICQ’dan gelen mesaj sesini duyabilmek, ya da oyun oynayabilmek), 128 polyphony bu fazlalıklardan bazıları. Gerçi PCI64’te de multi-stream gerçekleştirilebiliyor deniyor, ama denemenizi tavsiye etmem. PCI ses kartlarının öncüsü Ensoniq firmasını satın almasıyla Creative’de başlayan değişimin iyi örneklerinden biri olan SB PCI128, 5507 yongası ile çalışıyor. 4 hoparlör desteği için 2 adet çıkış, mikrofon girişi, MIDI/joystick portu, CD, AUX ve telesekreter aygıtı girişi kartın bağlantı noktaları. Tamam 4 hoparlör desteği var, 3D ses için EAX desteği sunuyor ama denemelerimizden edindiğimiz izlenime göre olağanüstü etkileyici olduğunu söylemek güç, özellikle hemen öncesinde A3D’li bir kart incelemişseniz. EAX bildiğiniz gibi A3D emülasyonu yaratabiliyor, ama kalite ve sorunsuzluk aramamak şartıyla. MIDI özellikleri iyi, 128 MIDI sesi 16 kanaldan kullanılabiliyor, ama Yamaha kadar başarılı değil. Creative’in artık her ürününde göre göre alıştığınız Soundo’LE ve WaveStudio programlarının yanı sıra Cakewalk Express MIDI Compresor programı da geliyor. Ancak Jammer Hit Session adlı bir tanesi var ki, bugüne kadar gördüğüm en kullanışlı ve en zevkli MIDI kayıt programı, gerçekten etkileyici, hatta beni kartın kendisinden daha fazla meşgul ettiğini söyleyebilirim. Kısaca şunu söylemek gerek, neredeyse aynı fiyata satılan A3D ses kartları yanında biraz eski ve zayıf kalıyor. Hala eski DOS oyunlarını oynayıp PCI ses kartları ile nasıl olacağını merak edenler için DOS’ta tam SoundBlaster desteği olduğunu da hatırlatalım. Bazı PCI kartlarının önemli bir sorunu olan DOS desteğini Creative rahatlıkla halletmiş.

 

cre64_128.JPG (183733 bytes)

 

 

WB01337_1.gif (904 bytes)                                                                                                                         WB01339_1.gif (896 bytes)